18.-19.6.2022 ERÄRETKI

Tunnelmia kesän ensimmäiseltä avoimelta eräretkeltä.

Avasimme ilmoittautumisen vain reilu viikko ennen eräretken ajankohtaa. Ennustukset näyttivät viimeiseen asti pääpäivälle sateista ja viileää keliä, mutta siitä huolimatta saimme mukavan retkiremmin paikalle.

Allekirjoittaneen matkaan lähti kolme itselleni tuttua, mutta toisilleen tuntematonta rohkeaa retkeilijää. Kaikkia yhdisti kuitenkin sama treenipaikka - Red Door.

Perjantai-ilta kohteessa oli upea. Kalat olivat jo nukkumassa keskiyöllä.

"Kaikki nautinto täällä pitää ansaita"

Itse lähdin tiedustelemaan maastoja jo perjantai-iltana, muut saapuivat lauantaina klo 12.00. Keli oli kuten ennustettu, joten ihan ensimmäisenä puettiin saappaat ja sadevaatteet ylle.

Leiriytymisen jälkeen aloitimme valmistelut illan nautiskelua varten. Pumpattiin kylpyvedet kaivosta ja pilkoimme leppää savusaunan lämmitystä varten. Lisäksi päätimme täyttää myös leiripaikasta löytyvän paljun - ämpäri kerrallaan. Porukalla puuhastellessa tämä suoritus sujui yllättävän kivuttomasti.

SUP-laudat toimitettiin paikalle tyhjinä, joten yksi vartin homma oli vielä edessä ennen ensimmäistä suppailusiirtymää. SUP-lauta tulee pumpata aina kovaksi, vähintään venttiilin kyljessä lukeviin minimipaineisiin. Laadukkaissa laudoissa, joita Varastolla on ainoastaan tarjota, minimit on useimmiten 15psi.

Laavulla paistettiin makkarat ja keitettiin pannukahvit.

"Hei lähdetäänkö keskelle ei mitään tekemään jauhoja kolme päivää putkeen?"

Leiripaikasta on lyhyt siirtymä kapean järven yli kapealle väylälle koskemattomaan luontoon, joka virtaa upeasta koskesta. Laavulta löytyvän Metsähallituksen kyltin mukaan koskella on ollut mylly, jossa työvuorot oli 2-3 päivän putkissa. Olisi mukava päästä näkemään ja kokemaan tämä vuonna 2022.

Noin kilometrin suppailu väylää pitkin meni sekä kelin että fiilistelyn vuoksi kännykkä taskussa, joten tällä kertaa tästä ei tarttunut mukaan kuvia. Reitillä näimme entisiä myllymiehiäkin ahkerampien duunareiden tuotoksia - reitti on täynnä aina vaihtuvia majavien ylläreitä. Näimme myös muutaman pesän, mutta emme vain hämärällä liikkuvia asukkeja. Viime vuonna matkaa hidasti majavien tekemä pato, mutta tänä vuonna se oli vielä tekemättä.

Sain kunnian kulkea kärjessä ja yhden kulman takaa ensimmäisenä bongauksena näin hirven n. 50m päästä. Kuljimme niin äänettömästi, että toisella ajoituksella olisimme saattaneet suppailla siitä häiritsemättä ohi.

Hetki myöhemmin jonon perä kuuli ääniä aivan vierestä oikealta ja siitä lähti kuulemma komea metso. Onneksi ei jäänyt uhittelemaan kuten ainakin metsäteillä metsoilla on tapana!

Nice try, Justin Beaver!

Aamupäivältä tuttu koski, edessä tuntemattommat polut.

"Lukeehan tuossa kyljessä SUP!"

Kiireettömän suppailun jälkeen palasimme samaa reittiä suppaillen leiripaikkaan. Pitkään ei paikallaan pötkötelty, sen sijaan kaivoimme pakusta esiin Red Door fatbiket. Pyöräily oli tämän suppailureissun yllätys. Koska reissussa oli vain neljä osallistujaa, saimme kaikille alle myös Varaston fatbiket. Yksi osallistuja oli sitä mieltä, että SUP-retkenä tämä myytiin, mutta pitkään ei tarvinnut väitellä ja taivutella kun hänen pyörän kyljessä luki isolla merkki SUP. Siis, SUP-poluille mars!

Suunniteltiin kiertävämme järven ympäri, jossa vain pieni osa löytyi arvioituna trailmap.fi sivustolta. Matkan varrelle osui kaksi keittokatosta, joista toiselle pysähdyttiin grillaamaan banaanista ja suklaasta välipala.

Helppo ja nopea jälkkäri. Banaaniin viilto, suklaat sisään ja tulille.

Lusikat unohtui matkasta, mutta ei haitannut...

"Hyi, tie!"

Pyörillä poikkesimme tieltä ensin trailmapiin merkatulle keltaiselle polulle. Tämä "varman päälle" ajateltu siirtymä olikin reissun haastavin ja sen jälkeen suunnitelmat jatkosta kohti tuntemattomia polkuja oli jo mennä uusiksi. Tapasimme kuitenkin keittokatoksella kolme retkeilijää, jotka kannustivat pitämään suunnitelmasta kiinni loppuun saakka.

Polut oli ensikertalaistenkin mukava kulkea koko reissu taukoineen kesti n. 3h. Paluumatkalla vältimme siirtymiset tietä pitkin yhden kokeneemman maastopyöräilijän toiveesta ja kiertoteiden sijaan suosimme suoria siirtymisiä. Pääosin pehmeitä ja kosteita moottorikelkkabaanoja pitkin polkeminen oli polkuja ja varsinkin teitä rankempaa, mutta tulipahan treenattua!

Vissyt maistui reissun jälkeen leirillä ja aloitimme savusaunan lämmityksen välittömästi. Tämä sauna lämpiää onneksi monia muita nopeammin, joten lauteille päästiin venyneestä aikataulusta huolimatta jo puolilta öin.

Leppää sisään ja lämpiämään!

Muutaman tunnin lämmityksen ohessa valmistimme nuotioruuat suunnitelman mukaan. Sade oli jo lakannut, joten päästiin pihalle eikä tarvinut ottaa plan b puuhellaa käyttöön.

Jokainen oli tuonut jotain, joten päätimme jakaa ruuat tasapuolisesti. Ruoka oli hyvää ja sitä riitti myös seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä lyötiin kaikki ylimääräinen ruoka leipien väliin, juustoa reilusti sekaan ja tulille. Lohileipä oli oma suosikki.

Jos keskimääräinen aikataulu tähänkin saakka oli n. 3h per laji, myös savusaunominen, paljuilu ja uinti venyi lähes kolmeen yöllä. Taisi pari talviturkkiakin jäädä 16 asteiseen veteen. Itse olen aloittanut kauden yleensä reilusti +20 lämmöistä, joten yllätin kaikki!

"Voidaanko suppailla tänäänkin"

Heräsin viimeisenä aamulla noin yhdeksältä ja ajattelin muiden tekevän jo lähtöä kotiin äänestä päätellen. Mitä vielä, suunnittelivat suppailua vielä järven poikki etelän koskille. Sinne siis!

Vielä sata metriä koskelle. Pusikon jälkeen alkoi myös ahventa tarttua koukkuun.

"Ei se ole este, korkeintaan hidaste."

"Käydäänkö tuon kulman takana vielä?"

Toisen päivän suppailussa kävi juuri kuten ajattelin... Maisemat ovat niin upeita, että tekee mieli vain jatkaa ja jatkaa. Koskia pitkin pääsisi vaikka Näsijärveen ja sieltä 50km Tampereen keskustaan, mutta osasimme lopettaa ajoissa.

Toisen päivän suppailu&kalastus laudoilta kesti n. kolme tuntia, jonka jälkeen palasimme leirille lounaalle ja pakkaamaan paluuta varten.

Reissu sujui kuten pitikin, kaikilla oli kivaa, rentoutuminen oli taattua ja jokainen varmasti lähtisi heti uudelleen.

Iso kiitos vielä kaikille retkikavereille!

- Joonas

P.S. Oletko kiinnostunut tulevista retkistä? Jätä yhteystietosi alle niin saat kuulla niistä ensimmäisten joukossa:

Retki oli täynnä yllätyksiä. Lauantai-iltana saimme nautiskella myös musiikkiesityksestä!